Jul 222010
 
buat-duit-dengan-blog

cover-depan

Kaedah # 1 : Kaedah Pengiklanan.

Di internet pengiklanan menjadi pemangkin atau kekuatan dalam membantu memasarkan perniagaan. Maka tidak hairanlah banyak syarikat yang telah mengambil inisiatif membina program pengiklanan untuk membantu banyak perniagaan dan perusahaan dalam memasarkan produk mereka di internet.

Namun demikian terdapat kuasa besar yang talah memonopoli program pengiklanan di internet. Antaranya adalah syarikat yang membangunkan enjin carian. Pengiklanan adalah punca pendapatan untuk perniagaan berasaskan enjin carian.

Masih terdapat peluang untuk program kecil seperti blog kecil ini menjana pendapatan dari pengiklanan di internet. Konsepnya adalah dengan membina program pengiklanan sendiri atau membantu syarikat pengiklanan besar dalam program pengiklanan mereka.

Antara program pengiklanan yang boleh anda cuba adalah :

Program # 1 : Program Pengklanan PPC.

Program Pay Per Click (PPC) adalah merupakan peluang buat duit yang perlu anda cuba. Program ini berkonsepkan bayaran komisen bagi setiap klik pada iklan yang di paparkan. Antara program PPC yang menjadi pilihan adalah seperti Google Adsense, Yahoo! Search Marketing.

Program PPC seperti ini masih lagi beroperasi dan jaran-jarang mendengar komisen klik tidak di bayar. Program ini di usahakan oleh syarikat enjin carian terbesar dunia. Program PPC Google Adsense di miliki oleh enjin carian Google.com manakalan program PPC Yahoo! Search Marketing di miliki oleh enjin carian Yahoo!

Program PPC ini menjadi pilihan ramai blogger untuk menjana pendapatan cara mudah. Konsepnya anda hanya perlu membuka akaun PPC dan dapatkan kod id daripada program ini.

Contoh blog yang mempunyai iklan adsense. Jika pengunjug blog anda klik pada iklan adsense anda akan mendapat komisen.

Kemudian anda letakkan kod id tersebut di blog anda. Katakunci dan kandungan blog anda akan menyiarkan iklan-iklan yang bersesuaian untuk di paparkan dalam blog anda. Jika pelawat blog anda berminat dengan iklan yang di tawarkan, mereka akan klik iklan tersebut.

Lebih banyak klik pada iklan anda akan memberikan lebih banyak pendapatan yang akan anda perolehi.

Program # 2 : Program Pengiklanan Text Links.

Penggunaan teks link juga antara program lain yang boleh anda gunakan untuk menjana penadapatan dari blog anda. Konsepnya lebih kurang sama dengan program google adsense. Cuma nama program yang berlainan.

Program teks link adalah program pengiklanan yang lain boleh anda letakkan dalam blog anda untuk menjana pendapatan mudah dari blog yang anda bangunkan.

Program # 3 : Perkhidmatan Pengiklanan.

Bergantung kepada jumlah pelawat yang melawat blog anda akan memberikan kelebihan kepada anda untuk buat duit dari pengiklanan.

Konspenya adalah anda hanya perlu menwarkan ruang pengiklanan kepada mereka yang mahu mengiklankan produk mereka. Anda jelasakan berapa ramai pelawat yang melawat blog anda dan tawarkan harga ruang pengiklanan kepada mereka.

Program # 4 : Program Affiliate.

Program affiliate adalah lagi program pengiklanan yang boleh anda cuba. Program affiliate ini di bangunkan untuk membantu perusahaan atau perniagaan memasarkan produk dengan memberikan komisen kepada ahli dalam proses bantuan pemasaran produk.

Terdapat banyak konsep yang digunakan dalam program affiliate ini antaranya adalah seperti memberi komisen setelah produk berjaya dijual atau Click Per Action (CPA). Asasnya program affiliate ini boleh mempunyai banyak level. Secara konsepnya program affiliate ini menggunakan konsep yang di guna pakai dalam program MLM.

Konsep yang paling mudah untuk menawarkan produk affiliate ini adalah dengan menyediakan anchor text pada kata kunci dalam kandungan blog anda.

Pelawat yang berminat dengan produk tersebut akan klik pada anchor text yang anda sediakan. Bergantung kepada terma program affiliate tersebut, anda akan memperolehi komisen daripada program affiliate yang anda tawarkan tadi.

Jan 042010
 
1159584765

1159584765
Internet menjadi medium yang sangat berkesan dalam pemasaran pada ketika ini.

Pemasaran yang paling berkesan di sini bermaksud kemudahan kepada pengusaha membuat pemasaran dari segi pengiklanan, perkongisan maklumat, membuat bayaran dan pembinaan rangkaian pelanggan.

Dengan kecanggihan teknologi ini pakar-pakar pemasaran internet telah berjaya menghasilkan sistem untuk memberikan manusia satu peluang penjanaan pendapatan yang dipanggil sebagai ‘Sistem affiliate’.

Secara konsepnya sistem affiliate ini lebih kurang sama dengan konsep penjanaan pendapatan yang dijalankan oleh ejen dan wakil pengedar yang telah kita bincangkan sebelum ini.

Konsepnya sama iaitu menjual dan dapatkan komisen. Ia menjadi sistem penerimaan komisen paling mudah dan berkesan kerana dijalankan secara online.

Online disini bermaksud wakil penjual atau agen tidak perlu bercakap dan berpeluh dalam membuat jualan.

Dengan kecanggihan sistem affiliate ini, agen hanya perlu membawa pelanggan lain ke halaman website si pengusaha melalui kaedah pemasaran internet yang akan saya jelaskan dalam bab seterusnya nanti.

Jika pelanggan yang dibawa tadi telah bersetuju untuk membeli produk yang ditawarkan di halaman website si pengusaha, sistem affiliate ini akan memberikan komisen kepada agen tadi secara automatik.
Kesemua transaksi dan perjalanan dilakukan secara automatik dan online.

Untuk menghasilkan sistem affiliate ini bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Ia tidak seperti sistem memberi komisen yang dibuat dalam sistem konvesional. Sistem ini hanya boleh di lakukan oleh Programmer.

Untuk menjadi agen bagi sistem affiliate ini tidaklah pula sukar, syaratnya tidak terlalu ketat cukup sekadar orang itu mempunyai pengetahuan dalam penggunaan komputer dan internet.

Untuk memasarkannya pula memerlukan seseorang itu berpengetahuan dalam teknik pemasaran internet yang akan saya bincangkan dalam bab seterusnya nanti.

Saya telah menyediakan program affiliate sendiri yang boleh anda sertai secara PERCUMA!

Program Affiliate IBC

Dec 292009
 

Mengapa Surat Jualan Menjadi Pilihan.

Tidak kisahlah jika anda tidak mahu menggunakan surat jualan sebagai satu kaedah menjual produk, ini kerana terdapat banyak kaedah menjual diluar sana.

• Anda boleh menjual produk dengan berjalan kesetiap rumah dikawasan tempat tinggal dan mula menjual produk dengan bercakap.

• Anda boleh menyewa kedai dan tunggu pelanggan datang kekedai untuk membeli produk.

• Anda boleh menjual produk dengan berjumpa setiap orang yang lalu lalang di pasaraya besar.

• Anda boleh membuat panggilan rambang hanya untuk mendapatkan prospek.

Pilihan anda sendiri untuk memilih kaedah menjual produk. Tetapi saya lebih menggemari kaedah menjual produk menggunakan surat jualan, ini kerana saya tidak perlu berpeluh berjalan dari rumah kerumah.

• Saya hanya perlu berfikir dan menulis kemudian pos surat jualan kepada mereka.

• Saya hanya perlu berfikir dan menulis surat jualan di website dan mengiklankannya.

Oct 112009
 

Penulisan atau menulis pada masa ini menjadi minat dan kemahiran oleh ramai orang. Lihat sahaja banyak blog-blog yang di hasilkan di internet.

“Satu perkara yang perlu anda ingat tanpa kemahiran menulis, minat untuk menulis dan peruntukan masa untuk menulis anda tidak dapat menyediakan maklumat yang berguna untuk pembaca blog anda.”

Saya tidak terkecuali untuk memilih menulis ini sebagai satu kemahiran yang perlu di asah. Saya berfikiran tidak ada ruginya jika saya menjadikan menulis ini sebagai satu kemahiran, ini kerana dengan mempelajari teknik menulis pada masa ini saya telah menghasilkan lebih kurang 5 naskah buku.

Walaupun buku-buku yang saya hasilkan ini masih belum mendapat sambutan namun saya percaya banyak hikmah yang diperolehi dengan menjadikan penulisan sebagai kemahiran.

  • Bayangkan dengan mempelajari ilmu-ilmu dan teknik-teknik menulis saya telah berjaya menghasilkan kertas kerja perniagaan berhalaman 40 mukasurat dan apa yang penting kertas kerja yang saya tulis itu mendapat pujian daripada pihak yang berkenaan.
  • Bayangkan dengan mepelajari ilmu-ilmu dan teknik-teknik menulis saya telah berjaya menulis surat jualan untuk tujuan menjual produk menggunakan medium pemasaran pos dan internet.
  • Bayangkan dengan mempelajari ilmu-ilmu dan teknik menulis saya telah berjaya menulis surat rasmi bagi bermacam-macam tujuan.

Itulah kelebihan-kelebihan dalam menjadikan penulisan sebagai satu kemahiran.

Dengan kemahiran dan pengalaman menulis ini saya telah berjaya menyediakan satu panduan menulis yang mungkin boleh menjadi panduan untuk anda yang bercita-cita menjadikan penulisan sebagai kemahiran, hobi atau menjana pendapatan.

penulis-pro

Untuk maklumat lanjut berkaitan panduan (e-book) ini lawati laman web ini :

http://instantbisnes.com/bagaimana-menulis/

penulis

Oct 052009
 

Kaedah Meningkatkan Trafik Website Atau Blog Anda.

Pada ketika ini ramai blogger atau pun pengendali website yang masih baru mulai pening untuk mendapatkan pelawat yang datang melawat ke laman web atau blog mereka.

Manakan tidak setelah penat menghasilkan website atau blog berhari-hari, tiada seorang pun yang datang melawat website atau blog mereka.

Masalah ini menjadi sangat-sangat kritikal jika tidak di atasi. Jika ianya berlarutan di takuti kelak perasaan rasa putus asa dan putus harap untuk mengusahakan website atau blog akan wujud.

Walaupun begitu perlu di ingat bahawa pemasar internet yang bertahun-tahun mengusahakan website atau blog mereka pun masih belajar untuk meningkatkan trafik pada website atau blog mereka.

Ini disebabkan wujudnya persaingan di antara website atau blog yang tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan setiap hari.

Seperti yang telah anda tahu pelawat yang datang melawat ke laman web atau blog anda merupakan perkara terpenting dalam kejayaan sesebuah website atau blog tersebut.

Pelawat yang datang ke laman web atau blog anda di dikenali sebagai traffik. Selepas ini jika ada di antara rakan anda yang bercerita tentang traffik website atau traffik blog anda sudah boleh faham apakah maksudnya.

Seperti yang telah anda tahu traffik pada website atau blog sangat-sangat di perlukan bagi bermacam tujuan pada website atau blog anda.

Lebih-lebih lagi jika website atau blog yang anda hasilkan untuk tujuan perniagaan.

Walapun begitu dengan wujudnya website atau blog yang bagaikan cendawan ini sangat-sangat memberikan persaingan untuk anda.

Persoalan yang timbul bagi anda yang masih baru adalah bagaimana menjana atau mendapatkan traffik untuk website atau blog anda.

Saya akan dedahkan 7 kaedah yang menjadi mandatori bagi setiap pemasar internet dan blogger untuk mendapatkan traffik.

Walaupun begitu terdapat banyak lagi cara yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan trafik.

1) Kaedah PPC.

Google Adword dan Yahoo Overture menyediakan banyak skim pengiklanan yang baik untuk website atau blog anda dengan peluang mendapatkan trafik yang besar.

Walaupun begitu anda perlu mengeluarkan sedikit perbelanjaan untuk mendapatkan perkhidmatan pengiklanan mereka.

Bagi saya perkhidmatan pengiklanan ini perlu anda cuba jika anda tidak banyak pengetahuan dalam menjana trafik melalui kaedah yang lain-lain.


2) Penukaran Link.

Dengan bertukar link website atau blog anda dengan orang lain merupakan teknik lama tetapi berkesan untuk mendapatkan trafik. Asasnya kedua-dua website atau blog akan mendapat manfaat bersama. Pelawat yang melawat website atau blog yang anda buat penukaran link akan klik pada website atau blog anda dan sebaliknya.

Dengan menggunakan kaedah ini juga keberangkalian website anda mendapat back link juga mudah.

Asasnya semakin banyak anda membuat penukaran link semakin banyak backlink yang anda terima dan semakin banyak trafik yang akan anda perolehi.


3) Kaedah Pemasaran Viral.

Melalui kaedah pemasaran Viral ini akan membenarkan anda untuk menyebar perkataan atau isi kandungan tentang perusahaan dan produk anda tanpa menggunakan kos yang tinggi.

Konsepnya adalah orang lain akan menyebarkan produk atau perkhidmatan anda kepada orang lain tanpa menggunakan kos. Contohnya seperti penyebaran laporan percuma. Laporan percuma yang anda hasilkan akan mempunyai URL website atau URL blog anda.

Laporan percuma tersebut akan terus disebarkan kepada orang yang mahukannya. Penjanaan trafik menggunakan kaedah ini adalah pelawat yang akan klik URL website atau URL blog yang terdapat dalam laporan percuma anda itu tadi.

Sebenarnya banyak lagi kaedah yang boleh anda aplikasikan menggunakan kaedan pemasaran viral ini.

4) Enjin Pencari.

Mungkin jika saya katakan enjin pencari anda kurang faham tetapi jika saya katakan search engine mungkin anda tahu. Enjin pencari seperti Goolge.com dan Yahoo.com adalah enjin carian yang terkenal.

Dengan menggunakan kaedah kata kunci untuk enjin carian ini akan menjimatkan wang promosi dan pengiklanan anda.

Asasnya setiap isi kandungan dalam website atau post blog anda perlu lah menggunakan kata kunci yang sesuai. Enjin carian akan mencari kata kunci yang terdapat dalam isi kandungan website atau post blog anda.

Enjin carian akan memaparkan link website atau post blog anda yang mempunyai kata kunci ini.

5) Menulis Artikel.

Tulis dan hantar artikel anda ke direktori artikel. Letakkan URL website atau URL blog anda pada artikel yang di tulis.

Pembaca yang membaca artikel anda akan klik pada URL website atau blog anda jika mereka berminat untuk mengetahui kandungan yang terdapat dalam website anda.

6) Join Forum

Forum merupakan tempat yang dikunjungi pelawat setiap hari. Biasanya pelawat yang melawat forum ini adalah orang yang berulang.

Mereka akan post dan membaca thread yang di sediakan. Oleh yang demkian anda boleh tulis thread dan masukkan link website atau blog anda disitu.

Saya harap panduan ini akan memberikan panduan kepada anda. Saya akan memberikan lebih banyak panduan untuk post yang berikutnya.

Selamat Mencuba!

Sep 252009
 
home business

Curt Miller asked:

If you are operating a home business, your website plays a critical role in the success of that business. You may have developed the best-looking website on the Internet, but if no one is visiting your home business website, you are not going to see any results. Eighty-one percent of consumers use search engines to find the products, services and information they need. If you are not using search engines to market your home business, you are overlooking one of the best marketing tools available and you may be setting your home business up for failure. 

 Getting in the Search Engines 

 If you want your home business to show up in the search engines, you need to get your website listed. You can do this in one of two ways. You can either optimize your website with a technique called search engine optimization, also referred to as SEO, and submit your website to the different search engines or you can pay to have your website listed in the search engines using pay-per-click advertising.  

 Search Engine Optimization and Submission

If you do not want to pay for each and every visitor to your home business website, you are going to want to utilize search engine optimization and search engine submission tools and techniques for your home business. If you want to utilize search engine submission to get your home business website listed in the engines, you first need to know a little bit about SEO. 

When someone refers to SEO, they are talking about optimizing your website so it is friendly to the search engines. Websites that have been optimized for search engines get higher placement in search engine listings than websites that have not been optimized.  

If you want your home business website to be search-engine friendly, you are going to want to make sure that the design and programming of your home business website does not involve frames, flash, dynamic URLs, or image maps and javascript for site navigation purposes. You should also make sure that your home business website has proper keywords, meta tags and search-engine friendly copywriting.  

If search engine submission is going to be your main avenue of search engine advertising for your home business, you may want to consider hiring an SEO consultant to help you get top rankings for the keywords that relate to your site.  

Once your home business website has been properly optimized, it is time to submit it to the search engines. To do this, you will need to look into the submission requirements for each search engine you want to be listed in and follow the instructions found at those search engine websites.

It is important to note that, when using this technique to get your home business listed in the search engines, you will not see your website immediately after you have submitted it to the search engine. Some search engines can take up to two months to list your home business website once you have submitted it and some search engines may not accept your submission at all. 

Pay-Per-Click Search Engine Advertising

If SEO optimization and search engine submission sound like too much hassle and you feel like it would take too much time, you may want to opt for pay-per-click search engine advertising. By using pay-per-click search engine advertising for your home business website, you can get your site listed in the top positions for the keywords related to your home business. 

The biggest search engines, such as Yahoo and Google, offer pay-per-click search engine advertising programs. With these programs, you bid on a keyword and whenever someone performs a search for that keyword or keyword term, they will see your listing in the search engine results. Where it appears in the search engine listings will depend on how much you bid for the keyword and what other advertisers are willing to pay for the same keyword. 

If a consumer sees your pay-per-click advertisement and clicks on it, you will be charged the amount you bid for that keyword. For example, if your home business were a dog washing business in the Chicago area, you would want to bid on "Chicago dog washing" as a keyword term.

Let’s say the person currently listed in the top paying search engine position for that keyword were paying fifteen cents for each click. You would want to bid twenty cents for each click to have your home business appear first whenever someone searched for "Chicago dog washing" at that search engine.  If someone saw your ad and clicked on it, you would have to pay twenty cents for that click. If twenty people clicked on your ad each week, you would only be paying about $16 a month to get twenty visitors to your website each week.


If you are going to go the pay-per-click advertising route for your home business, make sure you go with one of the top search engines. If you use a search engine that no one goes to, it is not going to do your home business any good.


Business Will Boom 

Once you have implemented effective search engine advertising into your home business marketing plan, you will notice that business will start to boom and you may be surprised at how much business is actually generated from your search marketing efforts

Content

Sep 202009
 

Manual penggunaan Sistem Keahlian IBC.

Perkara 1 : Pergi ke ke halaman keahlian ibc.

Kemudian klik pada link Login seperti gambarajah dibawah.

1.gif

Perkara 2 : Anda akan dibawa ke ruangan login seperti gambarajah dibawah

Masukkan email anda sebagai username dan password yang telah anda buat semasa pendaftaran.

*Jika anda terlupa password anda masukkan email dan klik submit.

2.gif

Setelah anda klik submit anda akan dibawa ke ruangan seperti gambarajah di bawah.

Perkara 3 : Gambarajah dibawah adalah halaman utama sistem keahlian.

Klik pada ‘Click here to get your IBC Free Items’ yang ditunjukkan pada langkah 1 untuk mendapatkan laporan ‘UNTUNGNYA…MENJADI AHLI  IBC’.

Jika anda menjadi ahli berbayar IBC anda akan dapat melihat lebih banyak pakej untuk diklik.

Pada langkah 2, anda akan melihat link ‘Ruangan Buat Duit’. Ruangan ini hanya dapat diakses oleh ahli berbayar IBC.

Dalam ruangan tersebut ahli berbayar akan mendapat bahan promosi untuk mempromosikan link affiliate mereka.

Pada langkah 3, anda boleh upgrade keahlian anda kepada keahlian berbayar IBC. Klik link ‘See Details’ untuk membaca surat jualan keahlian berbayar IBC.

Turutan keahlian IBC adalah seperti berikut :

  1. IBC Free
  2. IBC Basic
  3. IBC Pro

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan dan masalah klik pada link ‘Bantuan’ yang ditunjukkan pada langkah 4.

Klik pada menu yang disediakan untuk mendapatkan lebih link pada sistem keahlian ini.

3.jpg

Sep 152009
 

Register Domain & Webhosting.

Sebagai langkah permulaan menjalankan bisnes di internet, anda perlukan 2 perkara ini.

1) Nama domain
2) Webhosting

Apa pentingnya nama domain itu? Tanpa nama domain anda tidak layak membuat perniagaan secara online.

Ini kerana ia adalah perkara asas dalam internet. Nama domain boleh dikatakan sebagi alamat sesebuah tempat, oleh yang demikian tanpa alamat maka tiada orang yang dapat sampai ke tempat anda.

Saya menyarankan kepada anda supaya membeli nama domain sendiri. Ini kerana ia akan menunjukkan sikap profesional anda dalam menjual sesuatu produk.

Nama domain juga bolehlah di sama ertikan sebagai nama pendaftaran perniagaan. Oleh yang demikian tanpa nama domain atau nama pendaftaran perniagaan anda tidak layak menjalankan bisnes.

Apa pentingnya webhosting?

Sama juga pentingnya dengan nama domain. Ini kerana ia berkait rapat dengan nama domain. Boleh dikatakan webhosting adalah tempat untuk menyimpan barang anda, sebagai contoh ia bertujuan untuk menyimpan website. Jika dalam perniagaan offline anda perlukan kedai untuk menyimpan stok produk anda, sama juga dengan menjalankan bisnes di internet.

Anda perlukan satu tempat untuk meletakkan produk dan website. Kini terdapat banyak syarikat yang menyediakan perkhidmatan menyewa nama domain dan webhosting.

Apa lagi kelebihan nama domain & webhosting?

* Dengan memiliki nama domain dan webhosting sendiri, secara automatik anda akan memperolehi email. Sebagai contoh email : nama_anda@domain_saya.com.
* Website yang mempunyai database sendiri.

Terdapat banyak perbezaan webhosting diluar sana. Sebagai contoh ada webhosting yang menyediakan perkhidmatan ASP dan ada yang menyediakan perkhidmatan PHP.

Apa bezanya?

Ya, terdapat perbezaan program disini. ASP adalah program yang dihasilkan oleh Microsoft dan ia menggunakan Microsoft Access sebagai database.

Manakala PHP dihasilkan secara percuma dan ia menggunakan PHP Mysql sebgai databasenya sendiri. Secara peribadi saya akan memilih webhosting yang menyediakan perkhidamtan PHP, ini kerana ia jauh lebih murah dan terdapat banyak skrip percuma yang dapat menyokong PHP. Secara peribadi, berikut adalah webhosting yang sangat disarankan :

EXABYTES WEBHOSTING

NOCSER WEBHOSTING

X

Forgot Password?

Join Us

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.