Jan 032010
 
ecover-fertigasi

Sistem Fertigasi, Sistem Buat Duit Dari Laman Rumah.

Ramai orang membuat kesilapan dengan tidak mengambil peluang menjana pendapatan dari rumah.

Tips kali ini saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana menjana pendapatan dari laman rumah anda pula.

Jangan biarkan laman rumah anda terbiar tanpa memanfaatkannya terutama dalam hal buat duit!

Adakah anda tahu bahawa pertanian fertigasi pada masa kini telah menggantikan kaedah pertanian konvesional dimana pertanian konvesional ini sugguh memenatkan.

Dengan menggunakan kaedah pertanian fertigasi anda boleh mengusahakan projek kebun sayur mini anda di halaman rumah sahaja.

Ini yang saya katakan bagaimana anda boleh menjana pendapatan dari laman rumah.

Oct 122009
 

Bagaimana Buat Duit Secara Sah!

Ramai orang termasuk saya dan anda yang mahu mengetahui rahsia bagaimana membuat duit secara sah! Bukannya mencetak ringgit palsu…ini salah!

  • Buat duit disini bermaksud anda menjana pendapatan walaupun sedang tidur
  • Buat duit disini bermaksud duit yang bekerja untuk anda bukannya anda yang bekerja untuk duit.
  • Buat duit disini bermaksud anda buat sekali dan menjana keuntungan sampai bila-bila.

Untuk mencapai maksud buat duit tersebut maka bolehlah saya katakan bahawa anda perlukan satu sistem yang menjana pendapatan walaupun anda sedang tidur.

Persoalan yang menjadi tanda tanya adalah apa dan bagaimana mencipta sistem buat duit ini?

Mungkin anda pernah atau belum pernah mendengar bagaimana seseorang itu boleh menjana pendapatan penghasilan karya.

Penghasilan karya ini seperti mencipta dan membuat lagu, membuat filem dan menulis buku.

Mereka ini sedang mencipta sistem buat duit mereka sendiri. Ini kerana mereka hanya perlu menghasilkan karya produk mereka sekali sahaja, kemudian jual dan tunggu keuntungan datang mencurah-curah walaupun sedang tidur.

Continue reading

Oct 092009
 

Rahsia Kejayaan # 3 : KEAZAMAN KUAT UNTUK BERJAYA.

Kebiasaanya ramai orang yang hanya tahu dan mahu berfikir sahaja tanpa melakukan apa-apa tindakan yang seterusnya dengan serius

Inilah faktor utama yang menjadikan ramai orang gagal untuk berjaya.

Walaupun mereka mempunyai niat dan fikiran untuk berjaya tetapi tanpa keazaman yang kuat untuk berjaya ianya tidak akan menghasilkan apa-apa tindakan.

Faktor ini yang perlu di ambil kira jika anda mahu berjaya! Ianya telah menjadi hukum alam bahawa sebelum kita mencapai kejayan dalam apa jua bidang yang kita ceburi, kita terpaksa melalui pelbagai kesilapan, penderitaan serta kesusahan.

Sebenarnya, jika semua pengalaman ini anda jadikan ia sebagai sebahagian dari proses pembelajaran yang mesti dilalui sebelum mencapai sesuatu kejayaan saya pasti anda akan mencapai kejayaan.

Keadaan yang malang ini akan terus berlaku berulang kali sehinggalah anda dapat menukarkannya menjadi pelajaran daripada pengalaman negatif itu.

Seperti yang pernah dikatakan, kebanyakkan orang hanya bersedih kepada pengalaman negatif ini tetapi tidak menerimanya sebagai pelajaran yang dapat memperbaiki rancangannya.

Setiap kali anda menemui pengalamn negatif yang sama, anda akan menjadibiasa dengannya dan semakin fasih dan bijak untuk mengatasi masalah itu.

Oleh itu anda akan menghampiri kejayaan. Kebanyakkan orang tidak dapat berbuat demikian kerana mereka tidak mempunyai keazaman ingin berjaya yang kuat.

Continue reading

Oct 062009
 

Rahsia Kejayaan # 2 : Berani Membuat Keputusan!


Perkara yang seterusnya yang perlu diberikan perhatian adalah cara anda membuat keputusan atas sesuatu perkara.

Ramai yang tidak berani membuat keputusan sendiri dan sentiasa bergantung kepada pendapat orang lain.

Oleh itu mereka selalu menjadi mangsa kepada pemikiran orang lain dan apa yang dilakukan bukan mengikut kehendak sendiri tetapi untuk memenuhi pendapat orang lain supaya mereka mempersetujui tindakannya.

Mereka tidak berani melakukan rancangan mereka sendiri apabila diketawakan oleh rakan-rakan dan saudara mara.

Satu rahsia untuk mengatasi masalah anda ialah jangan fikirkan perkara yang anda tidak ingin tetapi fokuskan fikiran anda keatas perkara yang betul-betul menjadi keinginan anda.

Jangan membenarkan pemikiran orang lain menguasai pemikiran anda sendiri, jangan terlalu fikirkan ketidak setujuan atau penghinaan orang lain jika tidak memberi pengajaran yang baik terhadap rancangan anda itu.

Percayalah pada diri anda sendiri dan terus lakukan seperti apa yang ingin anda lakukan.

Jika anda sentiasa mementingkan kata-kata orang lain yang tidak sama dengan perancangan anda pasti anda akan terasa seperti terkurung dalam sebuah bilik yang terkunci, kearah manapun anda pergi pasti anda tidak akan dapat cari jalan keluar.

Dengan itu anda tidak mungkin akan mendapat pengalaman baru dari luar dan tidak akan dapat membuat sebarang perubahan terhadap diri dan hidup anda.

Anda akan hidup dalam blik yang dihadkan keluasannya oleh orang lain, mungkin untuk seumur hidup anda.
Selalulah berfikir secara serius dan ketahui apa yang betul-betul anda inginkan dalam hidup anda.

Continue reading

Oct 032009
 

Rahsia Kejayaan # 1 : Mengenali Pengaruh Sekitar Anda.


Punca pertama yang mempengaruhi kejayaan seseorang itu adalah berkenaan dengan keadaan, perkara dan orang yang berada disekelilingnya.

Jika anda ingin memperbaiki kewangan anda atau matlamat hidup anda, anda mesti menjauhi keadaan sekitar yang buruk atau yang akan menjejaskan tindakan anda untuk mencapai matlamat anda itu.

Contohnya, jika anda sentiasa suka bergaul dengan rakan-rakan yang suka berpoya-poya dan tidak mementingkan kehidupan dan kewangan, lama-kelamaan tanpa anda sedari  anda akan berperangai seperti mereka juga.

Ini adalah sifat semulajadi manusia yang suka mengikut apa yang dilakukan oleh orangorang disekelilingnya jika sentiasa bersama mereka, dan juga disebabkan oleh pemikiran otak anda yang telah masak atau lali dengan apa yang anda lakukan selama ini.

Continue reading

Sep 302009
 

RAHSIA MENUKAR HOBI DAN KEMAHIRAN MENJADI WANG.

Orang yang telah berjaya membina kerjaya dan perniagaan mereka berasal daripada minat dan kebolehan mereka melakukan sesuatu dengan tekun dan penuh minat.

Bayangkan bagaimana perasaan anda apabila disuruh melakukan sesuatu yang tidak diminati. Sudah tentulah hasilnya tidak memuaskan dan ada kemungkinan kerja tersebut tidak selesai.

Oleh itu tidak hairanlah jika anda dapat ramai orang sering bertukar pekerjaan dengan alasan tidak sesuai melakukan pekerjaan-pekerjaan tersebut.

Ada juga sebilangan besar orang yang melakukan kerja yang mereka tidak sukai sehingga akhir hayat mereka dan kehidupan mereka tidak banyak perubahan yang berlaku.

Oleh itu, jika anda mahu terus berjaya dalam kehidupan anda, sudah tentulah anda patut memilih bidang kerjaya yang anda minati.

Continue reading

Sep 272009
 

Bagaimana Buat Duit # 2

Rahsia Memenuhi Peti Surat Dengan Wang!

Mungkin anda tidak pernah mendengar dan sukar untuk mempercayai perkara ini tetapi dengan menggunakan beberapa cara anda boleh memperolehi pendapatan yang lumayan di rumah di mana mungkin ianya akan melebihi pendapatan atau gaji anda sekarang.

Mungkin ini adalah salah satu cara cara yang mudah untuk mencari wang atau berniaga di rumah.

Baiklah tanpa membuang masa lagi marilah mempelajari cara untuk melakukannya.

Sama ada anda mahu memperolehi wang tambahan sedikit untuk menambah ekonomi keluarga ataupun anda mahu menikmati hidup yang mewah sedikit, itu adalah hak anda, apa yang penting anda mahu mempelajari cara mudah ini untuk mencari wang tambahan.

Mencari wang di rumah memang mudah bagi mereka yang mengetahuinya, tetapi sukar bagi anda yang makan gaji.

Kaedah mencari wang dari rumah memang banyak, jumlahnya mungkin beratus-ratus tetapi saya akan menerangkan SATU KAEDAH yang paling mudah.

Rahsia Menjual Produk Atau Perkhidmatan Melalui POS.

Memang banyak sekali barang yang boleh dijual melalui pos, terdapat beribu-ribu jenis barangan daripada pensil, pakaian , lukisan, barang kraf, hinggalah kepada barangan yang besar seperti komputer.

Tetapi saya akan menerangkan hanya satu jenis barangan atau perkhidmatan sahaja di sini.

Cara yang dimaksudkan ialah MENJUAL MAKLUMAT BERCETAK secara pos.

Apakah Maklumat Bercetak?

Maklumat ialah berupa sesuatu perkara yang diperlukan oleh semua manusia. Kerana semua perkara adalah maklumat. Contohnya isu semasa, berita , pelajaran, masakan, hobi, pakaian, fesyen, teknik, petua-petua dan macam-macam lagi .

Ianya hanya perlu ditulis kedalam bentuk menjadi seperti buku tetapi bukannya buku berhelaian 200 muka surat!

Adalah lebih elok jika anda menggunakan pendekatan mengajar seperti menulis panduan. Ia lebih di perlukan oleh orang kebanyakkan.

Untuk mendapatkan idea ‘Apakah panduan yang di mahukan’ anda perlu membuat kajian.

Kemudian cetak dan pos kepada mereka yang berminat dengan panduan bercetak anda! Mudah bukan!

Sep 242009
 

CARA MUDAH DAPATKAN WANG DIRUMAH


Fikirkan Cara Mendapat Wang Tambahan , Ahli Keluarga Juga Boleh Turut Membantu

DENGAN semua harga barangan semakin meningkat, anda mungkin merasakan bahawa anda perlu mendapatkan sedikit wang tambahan dan ini boleh dilakukan dengan bekerja dirumah.

Mendapatkan wang dengan cara ini mempunyai pro dan kontra tetapi terlebih dahulu kita lihat siapakah yang boleh melakukannya.

SIAPA BEKERJA DARI RUMAH?

Ramai orang mempunyai alasan mereka sendiri untuk bekerja dari rumah. Antaranya:

*Untuk membesarkan anak.
Kadangkala wanita terpaksa berhenti kerja dalam usaha untuk menjaga anak mereka kerana mereka percaya bahawa mereka sendiri dan bukannya orang gaji yang sesuai untuk membesarkan anak mereka.

*Bayaran jagaan anak tinggi.
Kerana datuk dan nenek tidak mampu menjaga anak mereka dan akibat bayaran jagaan anak yang tinggi, mereka yang berpendapatan rendah mungkin mendapati tidak menguntungkan untuk terus bekerja dipejabat atau kilang.

*Pendapatan tambahan disamping kerja tetap. Mereka yang mempunyai banyak masa yang terluang selepas waktu kerja mungkin mendapati mereka boleh menggunakannya untuk mendapatkan wang tambahan.

*Pesara yang melakukan untuk mengelakkan rasa bosan dan sunyi.

Pesara yang telah lama bekerja sehingga 30 tahun atau lebihmungkin berasa bosan dan sunyi setelah meninggalkan hari bekerja.

*Cacat. Mereka mungkin mendapati sukar untuk bekerja diluar rumah.

KEBAIKAN

Bagi mereka yang terkurung didalam pejabat sepanjang hari, bekerja dari rumah mungkin menajdi satu penyelesaian yang baik. Memang tidak dapat diragui lagi terdapat beberapa kebaikan dengan bekerja dirumah.

Berikut ini mungkin merupakan beberapa kelebihan dan kebaikan bekerja dirumah.

*Menjimatkan kos. Tidak perlu kepejabat bermakna anda boleh menjimatkan wang untuk tambang atau petrol. Anda juga dapat berjimat kerana tidak perlu makan tengahari diluar. Penjimatan juga boleh dibuat kerana anda tidak perlu lagi berbelanja untuk pakaian bekerja.

*Menjimatkan masa. Ini kerana anda tidak perlu lagi berulang alik ketempat kerja.

Masa yang dijimatkan itu boleh digunakan untuk melakukan perkara lain yang lebih bermanafaat.

*Bekerja mengikut keperluan sendiri. Jika anda bukan pencari nafkah utama, kuranglah sedikit tekanan dan anda boleh mengambil temapahan yang sesuai dengan masa anda untuk keluarga.

*Anjal. Bekerja dirumah bermakna anda boleh menentukan kerja anda supaya ia sesuai dengan waktu sekolah anak-anak, kelas tuisyen dan sebagainya. Jumlah waktu anjal

bergantung kepada jenis kerja yang anda lakukan dirumah. Jika
kerja anda mudah maka ia lebih anjal. Anda juga boleh menyuruh
anak-anak kesekolah dengan berbasikal.

*Ahli keluarga boleh membantu.
Ahli keluarga mungkin boleh membantu kerja itu sendiri (sebagai contoh dengan membancuh tepung atau menghantar barang). Ia boleh dianggap sebagai usaha keluarga.

KEBURUKAN

Bagaimana pun bekerja dari rumah tidak selalunya menarik seperti yang dijangkakan. Sebenarnya ia mungkin tidak berjalan lancar. Berikut adalah beberapa konta bekerja dari rumah.

*Boleh menjejaskan kehidupan keluarga. Untuk melakukan kerja anda perlu berdisiplin supaya anda boleh melakukan kerja mengikut masa yang diperlukan dan kemudian menghabiskan masa bersama keluarga. Ini bukanlah satu tindakan yang mudah dan tekanan yang ditanggung oleh anda dan mungkin menjejaskan kehidupan keluarga.

* Anda mungkin terganggu.
Hasilnya anda mungkin melakukan perkara lain berbanding menumpukan kepada kerja sambilan anda dirumah.

*Kerja mungkin memakan masa.
Kerjanya mungkin mudah dan anda boleh melakukannya sambil menonton TV tetapi ia mungkin berulangan dan membosankan sebagai contoh ialah apabila memasukkan dawai kokot kedalam kotak kecil. Lebih malang lagi pendapatannya mungkin tidak sepadan.

*Anda boleh kehilangan wang. Jika anda tidak menentukan kos produk anda dengan sempurna,jualan mungkin baik kerana ia murah tetapi anda mungkin tidak membuat sebarang keuntungan. Sebaliknya jika harganya terlalu tinggi , mungkin tidak mendapat permintaan yang baik.

Jika produk itu munasabah harganya tetapi anda tidak mengiklankannya dengan baik, jadi permintaannya sudah tentu kurang dari sasaran. Dan risikonya menjadi lebih besar jika anda membeli peralatan khas atau tambahan dalam memenuhi permintaan untuk produk anda.

APAKAH JENIS KERJA?

Apakah yang seseorang boleh dan sanggup lakukan untuk mendapatkan wang dari rumah? Ianya bergantung kepada apakah jenis perkhidmatan dan juga produk yang anda boleh tawarkan dan peluang yang diperolehi daripada jiran dan kalangan sekitar anda. Berikut ini ada beberapa idea untuk mencari wang dari rumah

*Melakukan kerja lama anda dirumah. Sebagai contoh jika anda seorang bekas kerani akaun, anda boleh menawarkan perkhidmatan perakaunan anda dan bekerja dari rumah anda. Anda boleh menguruskan dengan bekas majikan anda untuk melakukan kerja yang sama dirumah.

Sudah tentu syarat pekerjaan mungkin tidak sama. Begitu juga guru yang bersara, mungkin boleh memberikan tuisyen kepada anak-anak jiran untuk menghabiskan masa dan memperolehi pendapatan tambahan.

*Tukarkan minat kepada perkhidmatan yang menguntungkan. Jika anda sukakan anak-anak dan anak anda sendiri semakin membesar, anda mungkin boleh menimbangkan pendapatan tambahan dengan menjadi pengasuh.

*Memastikan hobi anda mendapat bayaran. Jika hobi anda membuat kuih, membel aikan , mengambil gambar, membuat grafik, menulis dengan computer dan sebagainya, pastikan hobi anda itu akan mendapat bayaran dan keuntungan

*Menyewakan bilik. Anda boleh mengambil penyewa jika anda mempunyai bilik dan ia tidak akan menjejaskan keluarga anda. Bagaimanapun anda perlu berhati-hati terhadap mereka sebagai penyewa.

*Bekerja untuk orang lain. Bagi sesetengah orang bekerja seperti memasukkan dawai kokot, melipat kotak barangan, mengulung wayar untuk barangan elektronik mungkin lebih mudah kerana ia boleh dilakukan mengikut keperluan mereka sendiri.

Bagaimanapun seseorang itu perlu berhati-hati dengan perkerjaan dari rumah seperti ini.

Anda mungkin pernah melihat iklan diakhbar yang menjanjikan pendapatan yang tinggi untuk kerja yang mudah yang boleh dilakukan dirumah. Ada sesetengah daripadanya merupakan penipuan sahaja dan tidak kurang pula yang benar-benar berfungsi dengan baik.

Anda tidak digalakkan memberikan wang anda untuk menyertai skim-skim yang memerlukan wang tanpa mendapat apa-apa produk atau perkhidmatan.

MELAKSANAKANNYA

Pendekatan yang berbeza diperlukan bergantung kepada apa yang anda putuskan untuk mendapatkan wang tambahan.
*Modal. Jika anda memulakannya secara kecil-kecilan kemungkinan tidak memerlukan banyak wang.

Sebagai contoh jika anda ingin menceburi pembuatan kek anda mengkin perlu melabur untuk membeli ketuhar yang besar untuk memenuhi permintaan dan untuk menjimatkan masa.

Jika anda hanya menjadi pengasuh anda mungkin perlu melabur untuk membeli katil bayi itu pun jika anda sudah membuang katil yang lama. Penyewa mungkin mahukan perabut dibilik mereka jadi anda perlu mengeluarkan sedikit belanja ke atas kelengkapan perabot.

*Pengiklanan. Anda perlu memasarkan barangan atau perkhidmatan yang anda jual.

Salah satu cara ialah mencetak risalah, mengiklan produk atau perkhidmatan anda. Risalah ini boleh dimasukkan kedalam kotak surat atau diletakkan pada pengelap cermin kereta.

Risalah ini juga boleh diletakkan ditempat strategik seperti pasaraya tempatan yang popular.

Sebagai alternatif, anda boleh mendapatkan pekedai untuk mengambil barangan anda berdasarkan jualan atau pulangan dengan pekedai mengambil komisen bagi setiap jualan.

Untuk mendapatkan permintaan anda boleh memberikan contoh percuma kepada kilang dan pejabat.

Jika salah seorang daripada rakan saudara anda bekerja dipejabat atau kilang, anda boleh mengambilnya untuk mengawasi produk anda dan mengambil tempahan daripada anda. Sudah tentu mereka perlu diberikan ganjaran kerana membantu anda.

KOS YANG DIPERLUKAN

Apa yang boleh anda kenakan bayaran untuk produk anda bergantung kepada apa yang pelanggan anda bersedia untuk membayarnya dan apakah bayaran saingan bagi perkhidmatan atau produk yang sama.

Selepas memeriksa kesemuanya anda akan mempunyai idea apakah kadar pasaran dan lebih atau kurang yang boleh anda kenakan.

Persoalan yang seterusnya ialah bolehkah anda membuat keuntungan dengan harga itu dan berapa banyakkah jualah yang diperlukan untuk mendapatkan keuntungan.

Anda perlu melihat kepada kosnya. Kos pula boleh dibahagikan kepada kos tetap dan kos berubah.

Kos tetap ialah kos yang tidak berubah dengan jumlah yang anda hasilkan dimana anda perlu membayarnya malah jika anda berhenti menghasilkannya pun anda masih perlu membayarnya.

Kos berubah pula turun naik berdasarkan jumlah yang anda hasilkan, sebagai contoh ialah mengenai bahan atau ramuan yang digunakan dalam produk anda.

Anda juga perlu mengandaikan angka yang realistic daripada apa yang boleh hasilkan dan dijual dalam tahun pertama.

Hanya selepas itu anda boleh mengetahui kosnya dan apabila anda memotong daripada harga jualan yang memberikan anda margin keuntungan.

Adakah margin keuntungan cukup menarik? Bolehkah anda mencari jalan untuk mengurangkan kosnya?

Kos yang realistik akan membolehkan anda memutuskan sama ada anda boleh memperolehi keuntungan dirumah.

“Orang yang lemah menunggu datangnya kesempatan, orang yang kuat membuat kesempatan”

Untuk bekerja dan mencari wang dirumah anda juga perlu mencari pengetahuan dan iulmu kerana tanpa kedua-dua perkara ini amat mustahil untuk melaksanakan usaha anda.

Pengetahuan boleh didapati sama ada melalui pengalaman sendiri, pengalaman orang lain, daripada pergaulan. Pengetahuan juga boleh diperolehi daripada buku-buku tertentu yang khusus dalam suatu bidang kerjaya.

Meniru kejayaan dan mengikuti langkah-langkah kejayaan orang lain mungkin juga usdah menjadi perkara biasa. Pergaulan yang luas dan baik juga akan mendatangkan banyak peluang.

Fikiran yang terbuka dan sentiasa dapat menerima perkara baru yang positif juga akan mempercepatkan kejayaan. Penggunaan teknologi baru akan dapat mengurangkan kos dan meningkatkan keupayaan kerja anda.

Pelbagai maklumat boleh anda dapati secara percuma melalui INTERNET. Malah banyak peluang juga boleh didapati dalam dunia maklumat yang boleh menghasilkan pulangan lumayan.

Sep 212009
 

Terdapat pelbagai cara mudah dan cepat untuk menjadi kaya, dan menjadi sesuatu yang agak pelik mengapa ramai yang tidak mengambil peluang yang terhidang didepan mata.

Apabila anda memikirkan secara halus, perkara yang diperlukan untuk sesorang menjadi kaya ialah satu pandangan yang jauh dan tenaga untuk menjalankan bisnes tersebut.

Salah satu cara yang paling senang untuk mencari kekayaan, dan satu cara yang selalu digunakan oleh mereka yang bijak ialah memberikan kepakaran, peralatan atau modal untuk sesuatu perniagaan yang menyakinkan.

Biasanya anda membeli saham sebagai rakan kongsi- kemudian apabila bines sudah berkembang anda pastinya mendapat habuan yang setimpal.

Perkara yang bagusnya tentang cara ini ialah anda boleh membuat perkara yang sama, sebanyak yang boleh.

Anda boleh mulakan misalan dengan memberikan khidmat pemasaran atau penjualan untuk satu perniagaan kecil – kemudian apabila bisnes tersebut mula berkembang dan pendapatan yang anda perolehi digunakan untuk laburkan kesatu bisnes lain pula, dan lakukan sehingga anda mempunyai 25 jenis perniagaan.

Jika satu bisnes anda memperoleh RM400 sebulan daripada 25 jenis bisnes, pendapatan anda boleh mencecah RM10,000 sebulan! Sebagai permulaan ini adalah satu jumlah yang agak banyak!

Cuba lihat sekeliling tempat anda – dengan tumpuan sepenuhnya anda akan dapati beberapa ratus bisnes kecil-kecilan yang boleh berkembang dengan pertolongan daripada anda.

Kebanyakkan bisnes mahukan dan mengalu-alukan khidmat pemasaran, promosi, iklan dan pembantu jualan. Dengan sedikit kajiselidik anda akan dapati bahawa kehadiran anda amat diperlukan untuk memajukan bisnes mereka.

Biasanya anda perlu membuat temujanji untuk berjumpa dan berbincang dengan tuan punya kedai berkenaan beberapa idea yang dapat menggandakan perniagaan mereka.

Dengan cara ini sudah pasti mereka tidak sabar untuk berjumpa anda.

Sebagai persediaan, pastikan anda menulis idea anda diatas kertas. Ketengahkan idea anda, kos yang diperlukan dan faedah yang akan diperolehi.

Kemudian apabila anda sampai untuk berjumpa, pastikan anda nampak dan dilihat sebagai seorang bisness man yang terkenal.

Beberapa ketika bercerita kosong sebelum anda mulakan proposal anda.

Pentingnya ialah anda perlu memberitahu kepada tauke bisnes tersebut bahawa anda boleh meningkatkan bisnes mereka dengan tukar 10 hingga 20 % saham syarikat tersebut yang tidak begitu seberapa.

Sudah tentu jika mereka tidak mahu memberikan saham anda cadangkan supaya anda menjadi konsultant sahaja.

Hampir semua bisnes mahukan pertolongan dari segenap segi.

Tuanpunya bisnes sudah tentu sibuk menguruskan bisnes mereka – dan merasakan bahawa mereka tidak mempunyai masa yang cukup untuk menguruskan semuanya, menyebabkan banyak perkara penting yang dibiarkan.

Ini akan menyebabkan bisnes mereka menjadi merosot , lebih kurang 60% akan menutup perniagaan mereka atau  menjualnya kepada orang lain.

Satu lagi cara lain untuk anda memasuki bisnes sesorang ialah dengan memberi pinjaman kewangan. Jika anda mempunyai modal RM10 atau RM15 ribu dengan mudahnya anda boleh menembusi bisnes mereka.

Pastikan anda meneliti terlebih dahulu potensi bisnes tersebut dan apabila melihat ianya bakal berkembang dengan memerlukan sedikit modal, anda perlu pantas mendapatkannya.

Anda boleh memilih banyak bisnes yang demikian dengan hanya perlu menyiarkan iklan yang berikut :

BISNES EKSKUTIF MENCARI RAKAN
KONGSI PERNIAGAAN SEBAGAI RAKAN
KONGSI ATAU SUNTIKAN MODAL.
TEL: XXXXXX

Ramai yang telah berkecimpung dalam bisnes ini setiap hari tanpa memerlukan modal permulaan yang besar.

Apa yang penting ialah anda perlu bertindak pantas, jika dilakukan dengan sebaiknya anda pasti boleh menjadi kaya!

Sep 182009
 

Menambahkan Pendapatan


Selari dengan usaha berjimat, anda patut menambahkan pendapatan. Usaha menambah pendapatan nampak sukar tetapi jika anda mahu mencuba ianya tidaklah sesukar mana.

Tugas pertama bila anda mahu mencari sumber untuk meningkatkan pendapatan ialah mengenalpasti dengan tepat apakah yang anda suka buat dan anda boleh melakukan perkara tersebut dengan baik.

Setiap orang mempuinyai kebolehan, biasanya mereka ada satu atau dua kebolehan utama atau lebih lagi dan beberapa (bakat) kecil.

Kebolehan menzahirkan bakat ini penting untuk memperolehi kegembiraan dan kebahagiaan anda.

Jika anda mampu menzahirkannya dalam persekitaran perniagaan, sudah tentu ia boleh mendatangkan keuntungan yang sangat lumayan.

Banyak contoh yang boleh diberikan. Contohnya jika anda bagus menggunakan tangan, cuba anda fikrikan membuat kerja sambilan dengan membaiki sesuatu.

Anda juga boleh melakukan kerja plumbing atau berkenaan paip, jam, radio atau computer.

Sekiranya anda minat berkebun, cuba manfaatkan hobi anda dengan menawarkan khidmat kepada orang lain, seperti membuat landskap, menjual sayur-sayuran kepada orang lain, buah-buahan, benih apa yang penting anda perlu mendapatkan keuntungan darinya.

Sekiranya anda suka bercakap dan berjumpa dengan orang ramai, anda mungkin boleh menjual sesuatu.

Continue reading

X

Forgot Password?

Join Us

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.