Jul 012010
 
affiliate-making-money

affiliate-making-money Menghasil dan menjual produk maklumat.

Menulis buku dan menerbitkannya sendiri merupakan peluang yang perlu kita ambil. Ia mudah dijalankan, tidak memerlukan kos yang besar. Idea, komitmen dan masa merupakan modal yang perlu kita adakan.

Seperti yang anda tahu, komputer dan pengetahuan asas menggunakan microsoft word sudah mencukupi untuk menjalankan perniagaan ini. Menulis buku bukanlah susah sangat asalkan ada kemahuan disitu ada jalan.

Mengapa memilih produk maklumat.?

Saya pada mulanya tidak berapa minat dengan penulisan. Saya merasakan penulisan ini sesuatu yang sukar.

Saya juga pada mulanya tidak suka membaca, tetapi pada ketika ini hampir setiap bulan saya membeli satu buku untuk menambah pengetahuan dan rujukan. Maknanya disini sikap seseorang itu boleh diubah dan berubah. Pokoknya adalah bermula daripada apa yang difikirkan.

Jika anda berfikir untuk mengubah sikap, pasti sikap itu boleh diubah. Jika anda berfikir untuk mahu membaca, pasti anda akan membaca. Jika anda berfikir untuk menulis, pasti anda akan menulis.

Diatas desakan kehidupan saya tiada pilihan lain. Pendapatan dari kerja makan gaji setakat cukup makan sahaja. Modal permulaan menjalankan perniagaan yang besar membebankan saya, tiada kemahiran tentang perniagaan yang mahu dijalankan menambah kekusutan.

Apa pilihan yang saya ada?

Mujurlah seorang kawan memberikan idea kepada saya supaya menjalankan perniagaan penulisan dan terbit sendiri. Pada mulanya saya hanya ikut-ikut tetapi lama kelamaan saya sudah mendapat arah kemana nak saya tuju dalam penulisan ini.

Ramai orang beranggapan bahawa kerjaya penulisan ini tidak kemana. Ramai yang beranggapan kerjaya penulisan ini tidak memberikan pendapatan lumayan.

Saya pada mulanya juga beranggapan demikian. Seperti yang telah saya jelaskan apa pilihan yang saya ada?

Di negara barat penulisan merupakan kerjaya yang mendapat pilihan dan disanjung penulisnya. Ramai penulis yang menjana pendapatan ratusan ribu ringgit setahun. Ramai yang sudah menjadi jutawan hanya menulis buku.

Di negara kita juga tidak kurang hebatnya. Saudara Azizi Ali pada ketika ini sedang membina empayar penerbitannya sendiri hasil dari penulisan buku dengan kaedah tulis dan terbit sendiri.

Bayangkan jika bukunya dijual dengan harga RM 35.00 senaskah, bayangkan pula jika satu tajuk daripada buku yang ditulis dijual hampir 30,000 naskah, berapa agaknya jumlah pendapatannya.

Chef Li yang terkenal dengan kursus masakan pada ketika ini sedang menulis buku. Apakah yang membuatkan beliau terus menulis, sedangkan beliau sendiri sudah mempunyai pendapatan lumayan daripada kursus yang dijalankan.

Buat sekali untung sampai bila-bila.

Apakah perniagaan yang boleh dibuat sekali tetapi untungnya sampai bila-bila?

Menghasilkan lirik dan lagu merupakan contoh daripada pendapatan pasif ini. Walaupun lagu yang dihasilkan oleh Allahyarham P.Ramlee sudah menjangkau lebih daripada 30 tahun tetapi lagu beliau masih lagi kedengaran dan mendapat sambutan.

Syarikat rakaman tahu peluang menjana pendapatan ini. Mereka menjual lagu beliau dan jana pendapatan dengan kos yang agak sedikit.

Menulis dan menerbitkan buku menggunakan konsep yang sama.

Si penulis hanya perlu menulis sekali tetapi terbitan terhadap buku tersebut dapat di buat berkali-kali. Oleh yang demikian, pada pendapat saya menulis dan menerbit buku ini merupakan pendapatn pasif yang dapat dijana oleh kita jika kena pada tempat dan caranya.

resell-right-promo

Jun 032010
 
shutterstock_13821622

Apabila anda menjalankan apa-apa perniagaan pun, kesilapan mudah sangat dilakukan., ini kerana anda tidak mempunyai pengalaman menjalankan perniagaan sebelum ini.

Itu adalah lebih baik daripada anda tidak mencubanya langsung.

Kesilapan yang berlaku biasanya adalah kesilapan yang biasa dilakukan oleh mana-mana pengusaha terutama pengusaha dirumah seperti anda. Oleh yang demikian saya akan menyenaraikan beberapa kesilapan yang biasa berlaku, dan anda boleh cuba untuk mengelaknya.

Berpendapat bahawa skill yang ada tidak diperlukan langsung.

Katakan anda tidak tahu langsung tentang pengurusan rekod akaun atau katakan anda tidak tahu untuk sekurang-kurangnya mengambil pusing aliran keluar masuk wang anda.

Perkara seperti ini tidak sepatutnya dibiarkan. Dibiarkan disini bermaksud anda tidak mahu ambil tahu perkara-perkara tersebut dengan menyerahkan perkara tersebut kepada sebagai contoh membayar kepada akauntan. Pengurusan akaun sepatutnya perlu anda ketahui, supaya anda dapat mengetahui perjalanan syarikat.

Tidak menguruskan masa.

Bekerja dari jam 9 hingga 5 adalah waktu bekerja untuk mereka yang dibayar gaji. Apabila anda menjalankan perniagaan dirumah, masa boleh jadi tidak menentu.

Tidak ada orang yang melarang anda supaya mesti bekerja dari jam 9 hingga 5.

Anda perlu menyiapkan jadual anda setiap hari, setiap minggu, setiap bulan dan setiap tahun sendiri! Pastikan jadual tersebut perlu anda ikuti dan pastikan setiap masa perlu memberikan hasil.

Jun 032010
 
shutterstock_11189998

Nama perniagaan adalah sesuatu yang penting bagi mengiklankan dan memperkenalkan perniagaan anda.

Anda tidak perlu memberikan nama-nama yang kelihatan seperti anda sangat besar dan mewah. Pernah saya ditegur oleh seseorang yang sangat berjaya dalam perniagaan dimana beliau menegur nama syarikat saya.

Ketika itu nama syarikat saya berkaitan dengan duit. Katanya untuk menjadi syarikat yang berdaya maju tidak perlu meletakkan nama yang berkaitan dengan kekayaan. Ini kerana orang yang tiada duit sahaja yang dapat kita pancing.

Apajadi dengan mereka yang banyak duit?

Oleh yang demikian ada baiknya anda meletakkan sebagai contoh menggunakan nama anda sendiri.

Bukan setakat nama perniagaan sahaja yang perlu anda fikirkan. Anda perlu mengikut trend semasa, ini kerana trend menggunakan website bagi memperkenalkan perniagaan anda, akan mampu mengiklan produk anda dipasaran.

Maka anda perlu memikirkan alamat domain pula.

Sebagai contoh, sekarang ini, sudah menjadi trend perniagaan menggunakan nama-nama haiwan sebagai nama pernigaan dan konsep perniagaan.

Katakan anda memilih nama panda, anda boleh mengunakan panda sebagai logo perniagaan. Pejabat rumah anda boleh diletakkan buluh sebagi konsep dalaman.

Memilih nama yang pendek tetapi mempunyai maksud yang panjang. Sebagi contoh FEDEX – Federal Express.
Setelah mendapatkan nama perniagaan anda perlu mendaftarkannya.

Jan 042010
 
mom_at_office_1

mom_at_office_1.jpgSyarikat Khas yang akan membayar sebanyak RM100,000 SEBULAN tanpa perlu melakukan apa-apa !

Baru-baru ini satu kajian dan penyiasatan mengenai kaedah menjana pendapatan cara mudah untuk dilakukan telah di buat.

Asasnya anda akan menerima bayaran walaupun tidak melakukan apa-apa pekerjaan!

Ruang dan peluang yang dimaksudkan adalah pengendalian sistem telefon berbayar 900# atau 600# .

Saya pasti anda sudah biasa dengan iklan komersial rancangan televisyen yang menawarkan program ‘talian sahabat, cerita artis , kuiz bolasepak , telekuiz , dan lain-lain rancangan berbayar.

Untuk pengetahuan anda, beberapa tahun dahulu hanya ada beberapa buah syarikat pengendali rancangan berbayar seperti ini, tetapi sekarang ianya sudah banyak ditawarkan tetapi kini telah melambak-lambak syarikat yang muncul.

Asas kepada penjanaan pendapatan daripada ruang dan peluang nini adalah anda akan menjadi ‘pembekal maklumat’ atau ‘information provider (IP) ‘.

Orang ramai akan membuat panggilan ke nombor yang anda iklankan untuk mengetahui tentang lagu-lagu, horoskop, sahabat, cerita seram, pelajaran  dan maklumat-maklumat penting terkini.

Oleh yang demikian, anda boleh menawarkan apa-apa sahaja tajuk yang difikirkan sesuai dan boleh menarik perhatian orang ramai untuk menalipon talian yang anda promosikan.

Sesetengah daripada syarikat pengendali ini sudah mempunyai program-program khas yang disediakan dan anda hanya perlu memilih sahaja dan memberitahu mereka bila anda mahu memulakannya.

Pada kebiasaannya anda hanya perlu memperuntukkan masa sebanyak 1 jam sebulan untuk membuat beberapa buah iklan di dalam beberapa buah syarikat penerbitan yang mengiklankan talian 600# milik anda.

Jan 032010
 
ecover-fertigasi

Sistem Fertigasi, Sistem Buat Duit Dari Laman Rumah.

Ramai orang membuat kesilapan dengan tidak mengambil peluang menjana pendapatan dari rumah.

Tips kali ini saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana menjana pendapatan dari laman rumah anda pula.

Jangan biarkan laman rumah anda terbiar tanpa memanfaatkannya terutama dalam hal buat duit!

Adakah anda tahu bahawa pertanian fertigasi pada masa kini telah menggantikan kaedah pertanian konvesional dimana pertanian konvesional ini sugguh memenatkan.

Dengan menggunakan kaedah pertanian fertigasi anda boleh mengusahakan projek kebun sayur mini anda di halaman rumah sahaja.

Ini yang saya katakan bagaimana anda boleh menjana pendapatan dari laman rumah.

Jan 022010
 
bisenesposmejawgpos

perniagaan pos

Perniagaan Pos.

Perniagaan melalui pos bukan menjadi perniagaan kelas rendah pada masa kini. Walaupun perniagaan ini sudah lama di praktikkan namun tidak ramai yang membuka mata untuk mengenali dan belajar menjalankan perniagaan melalui medium pemasaran yang cukup unik ini.

Di atas nama perniagaan dari rumah, ramai yang mula membuka mata untuk menjalankan perniagaan melalui medium pemasaran pos. Mungkin disebabkan lebih selesa bekerja dari rumah perniagaan pos semakin mendapat tempat pada waktu sekarang.

  • Lihat sahaja lambakan iklan yang memaparkan peluang perniagaan dari rumah hanya menggunakan medium pemasaran pos ini.
  • Lihat sahaja mengapa perkhidmatan pos semakin di tingkatkan kualti perkhidmatannya.

Ini semua disebabkan oleh kejutan yang di buat oleh medium pemasaran pos ini.

Anda juga sepatutnya merebut peluang untuk belajar menjalankan perniagaan pos ini, kerana ianya sangat mudah untuk di praktikkan!

Jan 012010
 
preview

Mengapa Iklan Penting.

Seperti yang telah anda tahu, iklan merupakan perkara yang agak penting dalam pemasaran.

•    Tanpa iklan tiada orang yang kenal dengan produk anda.
•    Tanpa iklan anda sukar mendapatkan jualan.

Maka tidak hairanlah pada ketika ini ramai pengusaha produk atau perkhidmatan mengiklankan produk mereka di merata tempat dan melalui pelbagai cara.

Pada kebiasaanya, peniaga dan usahawan jarang-jarang terlalu berkira dalam hal promosi yang berkaitan dengan pengiklanan dalam memasarkan produk mereka.

  • Walaupun begitu, kos yang agak tinggi di perlukan dalam aktiviti promosi dan pengiklanan ini.
  • Walaupun begitu tidak ramai yang mahu belajar teknik promosi dan pengiklanan.

Semua orang memang mahu memperolehi lebih banyak wang. Dan memang menjadi kenyataan bahawa semua orang jika berpeluang memang mahu menjadi kaya!

Ada satu cara dimana anda boleh menemui jalan yang agak mudah bagi mencipta kekayaan yang anda impikan iaitu melalui satu kaedah perniagaan secara pos yang boleh dijalankan secara professional. Ianya juga disebut sebagai jualan terus.

Salah satu caranya ialah dengan melakukan perkara asas iaitu menulis iklan klasifikasi yang boleh menguntungkan dimana ianya memang mudah untuk dipelajari. Jika anda mahu menjalankan perniagaan pos anda dengan jayanya, anda mestilah menggunakan kepakaran anda untuk menulis iklan rampaian.

Iklan rampaian adalah satu iklan kecil yang ditulis. Kebiasaanya anda dapat melihat iklan rampaian ini di dalam akhbar atau pun majalah.

Walaupun ianya kecil namun ia membantu menjual produk atau perkhidmatan anda, percayalah.

Dec 312009
 

Menentukan Harga Barangan.

Menentukan harga bagi setiap produk atau perkhidmatan yang anda sediakan adalah sesuatu yang agak sukar. Ini kerana ia terpaksa mengambil kira faktor kos bahan mentah, kos penghasilan, kos pengangkutan, kos sewa kedai dan macam-macam kos lagi.

Berbeza dengan penghasilan produk atau perkhidmatan yang berteraskan produk maklumat. Ia tidak memerlukan kos bahan mentah seperti terpaksa membeli kacang soya sekiranya anda menghasilkan produk minuman susu soya.

Kos masa dan penyelidikan terhadap penghasilan produk maklumat sahaja yang sepatutnya diambil kira sebagai bahan mentah untuk produk berjenis ini. Pelik bukan?

Oleh itu untuk menentukan harga bagi setiap produk maklumat atau servis yang disediakan adalah agak mudah sedikit. Menggunakan kaedah menukar epal menjadi oren adalah kunci kepada penentuan harga untuk produk maklumat.

Sebagai contoh, menukar produk maklumat berbentuk seminar menjadi teleseminar, menukar produk maklumat berbentuk buku menjadi produk maklumat berbentuk e-book.

Epal = seminar dan Oren = telesminar.

Oleh yang demikian untuk penentuan harga untuk setiap produk maklumat yang lebih kurang sama hasilnya agak mudah ditentukan iaitu dengan membandingkan harga epal mereka (seminar) dengan harga epal anda (teleseminar).

Seminar = RM650 dan teleseminar = RM350

Dec 292009
 

Mengapa Surat Jualan Menjadi Pilihan.

Tidak kisahlah jika anda tidak mahu menggunakan surat jualan sebagai satu kaedah menjual produk, ini kerana terdapat banyak kaedah menjual diluar sana.

• Anda boleh menjual produk dengan berjalan kesetiap rumah dikawasan tempat tinggal dan mula menjual produk dengan bercakap.

• Anda boleh menyewa kedai dan tunggu pelanggan datang kekedai untuk membeli produk.

• Anda boleh menjual produk dengan berjumpa setiap orang yang lalu lalang di pasaraya besar.

• Anda boleh membuat panggilan rambang hanya untuk mendapatkan prospek.

Pilihan anda sendiri untuk memilih kaedah menjual produk. Tetapi saya lebih menggemari kaedah menjual produk menggunakan surat jualan, ini kerana saya tidak perlu berpeluh berjalan dari rumah kerumah.

• Saya hanya perlu berfikir dan menulis kemudian pos surat jualan kepada mereka.

• Saya hanya perlu berfikir dan menulis surat jualan di website dan mengiklankannya.

X

Forgot Password?

Join Us

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.