Oct 052009
 

Kaedah Meningkatkan Trafik Website Atau Blog Anda.

Pada ketika ini ramai blogger atau pun pengendali website yang masih baru mulai pening untuk mendapatkan pelawat yang datang melawat ke laman web atau blog mereka.

Manakan tidak setelah penat menghasilkan website atau blog berhari-hari, tiada seorang pun yang datang melawat website atau blog mereka.

Masalah ini menjadi sangat-sangat kritikal jika tidak di atasi. Jika ianya berlarutan di takuti kelak perasaan rasa putus asa dan putus harap untuk mengusahakan website atau blog akan wujud.

Walaupun begitu perlu di ingat bahawa pemasar internet yang bertahun-tahun mengusahakan website atau blog mereka pun masih belajar untuk meningkatkan trafik pada website atau blog mereka.

Ini disebabkan wujudnya persaingan di antara website atau blog yang tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan setiap hari.

Seperti yang telah anda tahu pelawat yang datang melawat ke laman web atau blog anda merupakan perkara terpenting dalam kejayaan sesebuah website atau blog tersebut.

Pelawat yang datang ke laman web atau blog anda di dikenali sebagai traffik. Selepas ini jika ada di antara rakan anda yang bercerita tentang traffik website atau traffik blog anda sudah boleh faham apakah maksudnya.

Seperti yang telah anda tahu traffik pada website atau blog sangat-sangat di perlukan bagi bermacam tujuan pada website atau blog anda.

Lebih-lebih lagi jika website atau blog yang anda hasilkan untuk tujuan perniagaan.

Walapun begitu dengan wujudnya website atau blog yang bagaikan cendawan ini sangat-sangat memberikan persaingan untuk anda.

Persoalan yang timbul bagi anda yang masih baru adalah bagaimana menjana atau mendapatkan traffik untuk website atau blog anda.

Saya akan dedahkan 7 kaedah yang menjadi mandatori bagi setiap pemasar internet dan blogger untuk mendapatkan traffik.

Walaupun begitu terdapat banyak lagi cara yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan trafik.

1) Kaedah PPC.

Google Adword dan Yahoo Overture menyediakan banyak skim pengiklanan yang baik untuk website atau blog anda dengan peluang mendapatkan trafik yang besar.

Walaupun begitu anda perlu mengeluarkan sedikit perbelanjaan untuk mendapatkan perkhidmatan pengiklanan mereka.

Bagi saya perkhidmatan pengiklanan ini perlu anda cuba jika anda tidak banyak pengetahuan dalam menjana trafik melalui kaedah yang lain-lain.


2) Penukaran Link.

Dengan bertukar link website atau blog anda dengan orang lain merupakan teknik lama tetapi berkesan untuk mendapatkan trafik. Asasnya kedua-dua website atau blog akan mendapat manfaat bersama. Pelawat yang melawat website atau blog yang anda buat penukaran link akan klik pada website atau blog anda dan sebaliknya.

Dengan menggunakan kaedah ini juga keberangkalian website anda mendapat back link juga mudah.

Asasnya semakin banyak anda membuat penukaran link semakin banyak backlink yang anda terima dan semakin banyak trafik yang akan anda perolehi.


3) Kaedah Pemasaran Viral.

Melalui kaedah pemasaran Viral ini akan membenarkan anda untuk menyebar perkataan atau isi kandungan tentang perusahaan dan produk anda tanpa menggunakan kos yang tinggi.

Konsepnya adalah orang lain akan menyebarkan produk atau perkhidmatan anda kepada orang lain tanpa menggunakan kos. Contohnya seperti penyebaran laporan percuma. Laporan percuma yang anda hasilkan akan mempunyai URL website atau URL blog anda.

Laporan percuma tersebut akan terus disebarkan kepada orang yang mahukannya. Penjanaan trafik menggunakan kaedah ini adalah pelawat yang akan klik URL website atau URL blog yang terdapat dalam laporan percuma anda itu tadi.

Sebenarnya banyak lagi kaedah yang boleh anda aplikasikan menggunakan kaedan pemasaran viral ini.

4) Enjin Pencari.

Mungkin jika saya katakan enjin pencari anda kurang faham tetapi jika saya katakan search engine mungkin anda tahu. Enjin pencari seperti Goolge.com dan Yahoo.com adalah enjin carian yang terkenal.

Dengan menggunakan kaedah kata kunci untuk enjin carian ini akan menjimatkan wang promosi dan pengiklanan anda.

Asasnya setiap isi kandungan dalam website atau post blog anda perlu lah menggunakan kata kunci yang sesuai. Enjin carian akan mencari kata kunci yang terdapat dalam isi kandungan website atau post blog anda.

Enjin carian akan memaparkan link website atau post blog anda yang mempunyai kata kunci ini.

5) Menulis Artikel.

Tulis dan hantar artikel anda ke direktori artikel. Letakkan URL website atau URL blog anda pada artikel yang di tulis.

Pembaca yang membaca artikel anda akan klik pada URL website atau blog anda jika mereka berminat untuk mengetahui kandungan yang terdapat dalam website anda.

6) Join Forum

Forum merupakan tempat yang dikunjungi pelawat setiap hari. Biasanya pelawat yang melawat forum ini adalah orang yang berulang.

Mereka akan post dan membaca thread yang di sediakan. Oleh yang demkian anda boleh tulis thread dan masukkan link website atau blog anda disitu.

Saya harap panduan ini akan memberikan panduan kepada anda. Saya akan memberikan lebih banyak panduan untuk post yang berikutnya.

Selamat Mencuba!

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

X

Forgot Password?

Join Us

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.