Jul 222010
 
buat-duit-dengan-blog

cover-depan

Kaedah # 1 : Kaedah Pengiklanan.

Di internet pengiklanan menjadi pemangkin atau kekuatan dalam membantu memasarkan perniagaan. Maka tidak hairanlah banyak syarikat yang telah mengambil inisiatif membina program pengiklanan untuk membantu banyak perniagaan dan perusahaan dalam memasarkan produk mereka di internet.

Namun demikian terdapat kuasa besar yang talah memonopoli program pengiklanan di internet. Antaranya adalah syarikat yang membangunkan enjin carian. Pengiklanan adalah punca pendapatan untuk perniagaan berasaskan enjin carian.

Masih terdapat peluang untuk program kecil seperti blog kecil ini menjana pendapatan dari pengiklanan di internet. Konsepnya adalah dengan membina program pengiklanan sendiri atau membantu syarikat pengiklanan besar dalam program pengiklanan mereka.

Antara program pengiklanan yang boleh anda cuba adalah :

Program # 1 : Program Pengklanan PPC.

Program Pay Per Click (PPC) adalah merupakan peluang buat duit yang perlu anda cuba. Program ini berkonsepkan bayaran komisen bagi setiap klik pada iklan yang di paparkan. Antara program PPC yang menjadi pilihan adalah seperti Google Adsense, Yahoo! Search Marketing.

Program PPC seperti ini masih lagi beroperasi dan jaran-jarang mendengar komisen klik tidak di bayar. Program ini di usahakan oleh syarikat enjin carian terbesar dunia. Program PPC Google Adsense di miliki oleh enjin carian Google.com manakalan program PPC Yahoo! Search Marketing di miliki oleh enjin carian Yahoo!

Program PPC ini menjadi pilihan ramai blogger untuk menjana pendapatan cara mudah. Konsepnya anda hanya perlu membuka akaun PPC dan dapatkan kod id daripada program ini.

Contoh blog yang mempunyai iklan adsense. Jika pengunjug blog anda klik pada iklan adsense anda akan mendapat komisen.

Kemudian anda letakkan kod id tersebut di blog anda. Katakunci dan kandungan blog anda akan menyiarkan iklan-iklan yang bersesuaian untuk di paparkan dalam blog anda. Jika pelawat blog anda berminat dengan iklan yang di tawarkan, mereka akan klik iklan tersebut.

Lebih banyak klik pada iklan anda akan memberikan lebih banyak pendapatan yang akan anda perolehi.

Program # 2 : Program Pengiklanan Text Links.

Penggunaan teks link juga antara program lain yang boleh anda gunakan untuk menjana penadapatan dari blog anda. Konsepnya lebih kurang sama dengan program google adsense. Cuma nama program yang berlainan.

Program teks link adalah program pengiklanan yang lain boleh anda letakkan dalam blog anda untuk menjana pendapatan mudah dari blog yang anda bangunkan.

Program # 3 : Perkhidmatan Pengiklanan.

Bergantung kepada jumlah pelawat yang melawat blog anda akan memberikan kelebihan kepada anda untuk buat duit dari pengiklanan.

Konspenya adalah anda hanya perlu menwarkan ruang pengiklanan kepada mereka yang mahu mengiklankan produk mereka. Anda jelasakan berapa ramai pelawat yang melawat blog anda dan tawarkan harga ruang pengiklanan kepada mereka.

Program # 4 : Program Affiliate.

Program affiliate adalah lagi program pengiklanan yang boleh anda cuba. Program affiliate ini di bangunkan untuk membantu perusahaan atau perniagaan memasarkan produk dengan memberikan komisen kepada ahli dalam proses bantuan pemasaran produk.

Terdapat banyak konsep yang digunakan dalam program affiliate ini antaranya adalah seperti memberi komisen setelah produk berjaya dijual atau Click Per Action (CPA). Asasnya program affiliate ini boleh mempunyai banyak level. Secara konsepnya program affiliate ini menggunakan konsep yang di guna pakai dalam program MLM.

Konsep yang paling mudah untuk menawarkan produk affiliate ini adalah dengan menyediakan anchor text pada kata kunci dalam kandungan blog anda.

Pelawat yang berminat dengan produk tersebut akan klik pada anchor text yang anda sediakan. Bergantung kepada terma program affiliate tersebut, anda akan memperolehi komisen daripada program affiliate yang anda tawarkan tadi.

  One Response to “Bagaimana Buat Duit Dengan Blog”

  1. info yg berguna untuk bakal2 newbie… thanx

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

X

Forgot Password?

Join Us

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.