Dec 172008
 

pemasaran blog

Pelan Pemasaran Blog

Tidak ramai yang tahu mengorganisasikan blog mereka walaupun mereka sudah mempunyai blog sendiri. Maka tidak hairanlah kebanyakkan blog yang terhasil kosong tidak mempunyai isi kandungan yang memberi manfaat kepada pengunjung

Mungkin ini disebabkan oleh tidak mempunyai perancangan untuk menguruskan blog mereka.

Asas kepada penghasilan blog yang mempunyai barisan peminat dan pelawatnya adalah isi kandungan yang terdapat dalam blog itu sendiri.

Ini adalah termasuk skill penulisan, topik yang di bincangkan, kategori blog yang di pilih dan isi kandungan blog itu sendiri.

Bagi saya jika anda bisa menulis isi kandungan yang memberi manfaat kepada pelawat maka anda telah berjaya menulis post yang mendapat permintaan dari pelawat.

Mungkin anda tertanya-tanya apa dan bagaimana pelan yang perlu ada dalam penghasilan isi kandungan blog yang bermanfaat.

1) Kategori Blog.

Asasnya terdapat beberapa kategori blog yang popular, antaranya adalah :

a) Kategori blog berjenis orgranisai.

Kategori blog berjenis ini di wujudkan bagi tujuan penyampaian dan perkongsian maklumat antara ahli organisasi mereka.

Contohnya seperti :

  • Perkongsian dan perbincangan maklumat tentang pelajaran yang akan di ajar pada esok hari bagi pelajar sekolah.
  • Perkongsian masalah dan perkongsian maklumat mengenai produk baru antara pekerja dengan majikan.
  • Perkongsian maklumat tentang kurusu yang di adakan antara penganjur kursus dengan peserta.

b) Kategori blog berjenis perniagaan.

Kategori blog berjenis ini pula di wujudkan bagi tujuan peneybaran maklumat tentang produk atau perkhidmatan mereka.

Blog berjenis ini di wujudkan bagi tujuan perkongisan maklumat tentang produk atau perkhidmatan yang di tawarkan atau menjual terus kepada pelanggan.

Walaupun begitu anda perlu menyediakan maklumat yang bermanfaat kepada ahli-ahli anda jika mahu menghasilkan blog berkategori begini.

c) Kategori blog berjenis sendirian.

kategori blog berjenis ini di wujudkan bagi tujuan perkongsian maklumat tentang diri sendiri. Sebagai contoh anda boleh menyediakan maklumat tentang mimpi anda malam tadi atau perkara-perkara yang berlaku dalam hidup anda.

Penulis perlu bijak menyediakan maklumat supaya ianya tidak membosankan. Ramai orang yang tidak mahu membaca atau mendengar kisah orang lain dengan membangga diri.

Oleh itu programkan isi kandungan blog anda jika mahu memilih blog berkategori ini.

2) Sasaran Pelawat.

Siapa pelawat anda, apa yang mahu anda kongsikan dengan mereka, apa yang mereka mahukan sangat-sangat memainkan peranan dalam penghasilan blog yang berkualiti.

Faktor ini perlu dimasukkan dalam pelan penghasilan blog anda.

Lebih mudah jika anda buatkan draf dengan memasukkan faktor-faktor ini. Ia akan menjadikan anda dapat melihat seluruh gambaran blog.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

X

Forgot Password?

Join Us

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.