Oct 092009
 

Rahsia Kejayaan # 3 : KEAZAMAN KUAT UNTUK BERJAYA.

Kebiasaanya ramai orang yang hanya tahu dan mahu berfikir sahaja tanpa melakukan apa-apa tindakan yang seterusnya dengan serius

Inilah faktor utama yang menjadikan ramai orang gagal untuk berjaya.

Walaupun mereka mempunyai niat dan fikiran untuk berjaya tetapi tanpa keazaman yang kuat untuk berjaya ianya tidak akan menghasilkan apa-apa tindakan.

Faktor ini yang perlu di ambil kira jika anda mahu berjaya! Ianya telah menjadi hukum alam bahawa sebelum kita mencapai kejayan dalam apa jua bidang yang kita ceburi, kita terpaksa melalui pelbagai kesilapan, penderitaan serta kesusahan.

Sebenarnya, jika semua pengalaman ini anda jadikan ia sebagai sebahagian dari proses pembelajaran yang mesti dilalui sebelum mencapai sesuatu kejayaan saya pasti anda akan mencapai kejayaan.

Keadaan yang malang ini akan terus berlaku berulang kali sehinggalah anda dapat menukarkannya menjadi pelajaran daripada pengalaman negatif itu.

Seperti yang pernah dikatakan, kebanyakkan orang hanya bersedih kepada pengalaman negatif ini tetapi tidak menerimanya sebagai pelajaran yang dapat memperbaiki rancangannya.

Setiap kali anda menemui pengalamn negatif yang sama, anda akan menjadibiasa dengannya dan semakin fasih dan bijak untuk mengatasi masalah itu.

Oleh itu anda akan menghampiri kejayaan. Kebanyakkan orang tidak dapat berbuat demikian kerana mereka tidak mempunyai keazaman ingin berjaya yang kuat.

Apabila ini berlaku, mereka akan cepat putus asa dan menghentikan langkah setiap kali bertemu dengan pengalaman yang buruk semasa melaksanakan rancangan mereka.

Orang yang tidak mempunyai keazaman yang kuat akan mementingkan penderitaan yang dia terima sekarang tetapi tidak nampak kejayaan yang semakin menghampirinya setiap kali dia melepasi satu penderitaan itu.

Oleh itu mereka cepat putus asa  dan kejayaan dilenyapkan dalam tangan mereka sendiri.

Kemudian mereka menyakahkan takdir atau Tuhan mereka. Mereka menganggap ini semua adalah nasib mereka yang telah ditakdirkan dan tidak dapat diubah lagi.

Kita dapat lihat orang-orang yang mencapai kejayaan besar semuanya mempunyai keazaman untuk berjaya yang mengagumkan, dimana pula keazaman anda!

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

X

Forgot Password?

Join Us

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.