Sep 132009
 
saved_money.jpgBAGAIMANA MEMPEROLEHI RM2,000 SEMINGGU MELALUI KOMPUTER ANDA DIRUMAH, BERKERJA HANYA SATU JAM SEHARI

Komputer merupakan satu peralatan teknologi baru yang boleh memberikan banyak kemudahan dalam kehidupan manusia dialaf baru ini.

Ledakan teknologi komputer telah berlaku dengan drastiknya pada masa kini.

Dengan galakan kerajaan supaya setiap rumah memiliki satu komputer maka sebenarnya semakin banyak peluang untuk kita melakukan banyak sekali urusan hanya dari rumah.

Komputer jika digunakan secara betul dan berdaya kreatif bagi pemiliknya boleh menghasilkan pendapatan yang sangat lumayan sekali.

Oleh itu komputer dirumah anda yang dibeli dengan harga beribu ringgit itu ditinggalkan berdebu sahaja atupun hanya dibungkus sahaja.

Anda boleh memanfaatkan komputer anda untuk menjadi alat bagi mencari wang secara sah dengan mengunakan beberapa perisian dan kaedah yang mudah untuk diikuti dan digunakan.

Mempelajari komputer merupakan perkara yang agak mudah dan tidak seperti mempelajari perkara lain.

Jika selama ini anda hanya mengunakannya sebagai alat untuk anak-anak anda belajar ataupun untuk anda mengakses kealam siber (internet) untuk mencari pelbagai maklumat.

Sekarang saya hanya membuat kerja selama satu hingga tiga jam dalam seminggu dengan mengunakan komputer notebook dan melakukannya dari meja makan dirumah dan telah memperolehi pendapatan yang sungguh lumayan sekali.

Di sini disertakanbeberapa cara untuk memperolehi pendapatan lumayan melalui komputer anda dirumah.

Anda hanya perlu mengambil salah satu idea tersebut dan melaksanakannya secara berperingkat-peringkat sehinggalah anda boleh membina perniagaan anda dengan lebih berkesan pada satu masa kelak.

Anda boleh memperolehi pendapatan sehingga beribu-ribu ringgit dengan mengunakan salah satu daripada idea-idea yang diberikan itu ianya akan menjadi satu punca pendapatan baru ataupun satu peluang perniagaan baru kepada anda kelak.

Jangan lepaskan peluang keemasan ini untuk meningkatkan kualiti hidup anda dimasa hadapan lebih-lebih lagi didalam zaman kagawatan ekonomi yang sedang melanda sekarang ini dimana semakin ramai pekerja yang terpaksa berhenti secara sukarela ataupun diberhentikan kerja kerana kesan kegawatan yang agak teruk melanda negara kita.

Mungkin anda akan terperanjat  kerana anda mampu memperolehi pendapat yang jauh lebih lumayan daripada pendapatan anda sekarang.

Beberapa idea yang boleh anda ikuti bagi mendapatkan wang dirumah melalui komputer anda.

Idea-idea berikut ini telah pun digunakan oleh beribu-ribu orang diseluruh dunia pada masa kini dimana ianya telah menghasilkan pendapatan berjumlah beberapa puluh billion ringgit!

1. DESKTOP PUBLISHING (PENERBITAN ATAS MEJA)

Dengan mengunakan perisian seperti word processor, Page Maker, Corel Draw, Printshop Premier, Microsoft Publisher and lain-lain lagi, anda boleh dengan mudah menjadi penerbit atau mereka bentuk gambar/grafik, menulis teks, mereka bentuk iklan, brosur, katalog, kad perniagaan (business card).

Anda juga boleh menulis surat berita (newsletter), menulis artikel, menulis buku-buku panduan “Bagaimana Untuk Melakukan Sesuatu” , jemputan kahwin, kad hari jadi, ked ahli, menu, sijil, resepi dan lain-lain lagi.

Anda juga boleh mengambil upah menaip (typesetting) untuk pelajar universiti, kolej, sekolah-sekolah dan sebagainya.

Untuk memasarkan perkhidmatan anda itu, anda hanya perlu membuat iklan sama ada dimana-mana papan iklan (bulletin board) yang terdapat dimana-mana pusat membeli belah, sekolah, masjid, dewan, surau disekitar kediaman anda.

Selain itu anda juga boleh membuat iklan dialam akhbar-akhbar tempatan.

Anda boleh mengunakan perkhidmatan secara pos ataupun secara online jika anda mempunyai modem pada komputer anda.

Cara pembayaran boleh dibuat secara pos, kad kredit, melalui akaun bank dan sebagainya. Anda tidak perlu menemui pelanggan-pelanggan anda.

Anda boleh juga mengunakan alamat pejabat pos, alamat rumah, emel, halaman web dan juga menghantar secara faks terus kerumah anda.

2. INFORMATION BROKER (BROKER MAKLUMAT)

Idea ini sangat mudah, anda hanya perlu mendapat alamat lengkap dan nombor talipon pelbagai agensi kerajaan dan swasta dalam negara dan luar negara.

Alamat syarikat perniagaan dan lain-lain juga penting.

Ramai orang tidak mengetahui cara untuk menghubungi sesebuah agensi kerajaan atau swasta untuk membuat dan melakukan urusan-urusan mereka.

Anda boleh juga mengambil peluang ini dan mengenakan sedikit bayaran kepada pelanggan anda. Contohnya ialah untuk membayar bil-bil, cukai pintu, pembelian, mencari nombor talipon / alamat.

Apa yang perlu anda buat ialah membuka akaun dengan mana-mana bank yang menyediakan perkhidmatan bayaran bil melalui pemotongan akaun bank anda secara online.

Jika anda tinggal dikawasan perumahan, pangsapuri, kondominium, kampung anda bleh mengunakan kaedah ini.

Yang penting anda mestilah mempunyai talian talipon, sebaik-baiknya anda memohon satu lagi talian talipon supaya tidak diganggu oleh talian talipon yang digunakan untuk panggilan kerumah anda.

Jika pelanggan anda mahu membayar apa-apa sahaja bil anda boleh mengambil wang mereka, berikan nombor bil dan akaun pelanggan anda kepada bank itu, kemudian bank akan memotong jumlah tersebut dari akaun anda.

Wang yang anda kutip itu  bolehlah anda masukkan kedalam akaun bank anda.

Jangan lupa mengenakan bayaran perpatutan, mungkin bagi satu bil di antara RM2 hingga RM5 atau lebih.

Bagi setiap rumah biasanya mereka ada 3 jenis bil sekurang-kurangnya iaitu eletrik, air dan talipon.

Dengan kemudahan yang anda sediakan mereke dapat menjimatkan banyak masa dan tidak perlu beratur panjang dikaunter pembayaran.

Jika pelanggan anda mahu mendapatkan alamat atau talipon agensi yang lebih penting anda boleh mengenakan bayaran yang lebih tinggi.

Jadikan perkhidmatan yang anda sediakan itu lebih berbentuk komersial ataupun perniagaan dan gunakan semua kaedah perniagaan seperti resit-resit bayaran dan sebagainya.

Anda juga boleh mengambil upah mengisi borang-borang tertentu yang mana mereka tidak tahu mengisinya.

Anda bolehlah mengenakan caj bayaran sebanyak RM5 hingga RM10 atau lebih untuk perkhidmatan anda itu.

3. MENGAJAR KOMPUTER DIRUMAH

Ya! Dengan kemampuan ibu bapa membelikan komputer untuk anak-anak mareka, maka anda boleh mengambil peluang ini untuk menjadi tutor atau pelatih komputer dirumah anda.

Anda boleh membuka kelas komputer dengan mengambil beberapa ramai pelajar dan menyediakan sebuah bilik yang kosong yang hanya perlu dibuat sedikit pengubahsuaian sahaja supaya kelihatan seperti kelas.

Beli beberapa buah komputer murah (asas) dibawah RM2000 secara ansuran.

Anda boleh mengasingkan mata pelajaran mengenai komputer, mempelajari perisian-perisian komputer dan banyak lagi perkara mengenai komputer. Seperti pengunaan internet, cara mengakses kepada internet, emel dan sebagainya.

4. MENERBITKAN BUKU PANDUAN “BAGAIMANA UNTUK”

Di sini anda diberitahu cara untuk mendapatkan wang yang begitu lumayan setiap hari/minggu dan bulan dengan cara menerbitkan sendiri buku-buku panduan kecil atau laporan-laporan mengenai kewangan, perniagaan, idea-idea mencari wang melalui hobi, kemahiran dan sebagainya.

Menulis buku atau panduan kecil ini tidaklah sesusah mana kerana hampir semua perkara boleh dijadikan topik atau tajuk.

Mungkin hanya pada peringkat permulaan sahaja anda tidak tahu untuk menulis, tetapi jika anda telah menemui tajuk yang sesuai, anda akan lebih mudah untuk menulisnya.

Untuk mencari bahan-bahan tulisan anda bolehlah dapatkannyadari mana-mana majalah, buku-buku yang mungkin anda boleh pinjam dari kawan-kawan ataupun perpustakaan.

Atau anda juga boleh mengunjungi mana-mana laman web jika anda mempunyai kemudahan internet.

Anda boleh mencari bahan secara percuma dengan mengunjungi laman web tertentu didalam tajuk “Berniaga dari rumah”.

Anda hanya perlu membuat iklan didalam mana-mana majalah ataupun akhbar ataupun didalam internet.

Berikan alamat anda sama ada alamat pejabat, rumah, pejabat pos ataupun alamat emel anda.

Bayaran boleh dibuat menerusi wang pos/cek/terus masukkan kedalam akaun ataupun mengunakan kad kredit jika anda boleh mendapatkan kemudahan bayaran melalui cara ini.

Bukan satu perkara mustahil untuk anda memiliki pendapatan hingga melebihi RM2000 seminggu kerana telah ramai yang melakukannya berjaya.

Sekarang mungkin giliran anda pula!! Selamat Mencuba!!

  4 Responses to “Rahsia menjana kekayaan dari rumah # 6”

  1. Good information! Saya mahu buat bisnes maklumat boleh ajar?

  2. Boleh! Yang penting anda mahu belajar. Mulakan dengan belajar menulis dahulu.

  3. salam,kalau saya nk buat bisnes upah menaip kbiasaanya uaph untuk satu helai mkasrt brape sen ye?bleh awk cdgkn

  4. 2012/02/15 at 4:06 am Ie2€™ve gone ahead and bookmarked at Digg.com so my frdeins can see it too. I simply used HypeSphere e3€Še4b88de58fafe8ƒbde7š„e4bbbbe5‹™4efbcše9acbce5bdb1e8a1Œe5‹•e3€‹e5b0‡e6œ‰e8b6…e981Ž30e5ˆ†e990˜e7š„IMAXe98fa1e9a0ad as the entry title in my Digg.com bookmark, as I figured if it is good enough for you to title your blog post that, then you probably would like to see it bookmarked the same way

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

X

Forgot Password?

Join Us

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.