Jun 032010
 
shutterstock_11189998

Nama perniagaan adalah sesuatu yang penting bagi mengiklankan dan memperkenalkan perniagaan anda.

Anda tidak perlu memberikan nama-nama yang kelihatan seperti anda sangat besar dan mewah. Pernah saya ditegur oleh seseorang yang sangat berjaya dalam perniagaan dimana beliau menegur nama syarikat saya.

Ketika itu nama syarikat saya berkaitan dengan duit. Katanya untuk menjadi syarikat yang berdaya maju tidak perlu meletakkan nama yang berkaitan dengan kekayaan. Ini kerana orang yang tiada duit sahaja yang dapat kita pancing.

Apajadi dengan mereka yang banyak duit?

Oleh yang demikian ada baiknya anda meletakkan sebagai contoh menggunakan nama anda sendiri.

Bukan setakat nama perniagaan sahaja yang perlu anda fikirkan. Anda perlu mengikut trend semasa, ini kerana trend menggunakan website bagi memperkenalkan perniagaan anda, akan mampu mengiklan produk anda dipasaran.

Maka anda perlu memikirkan alamat domain pula.

Sebagai contoh, sekarang ini, sudah menjadi trend perniagaan menggunakan nama-nama haiwan sebagai nama pernigaan dan konsep perniagaan.

Katakan anda memilih nama panda, anda boleh mengunakan panda sebagai logo perniagaan. Pejabat rumah anda boleh diletakkan buluh sebagi konsep dalaman.

Memilih nama yang pendek tetapi mempunyai maksud yang panjang. Sebagi contoh FEDEX – Federal Express.
Setelah mendapatkan nama perniagaan anda perlu mendaftarkannya.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

X

Forgot Password?

Join Us

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.