Oct 122009
 

Menulis bukanlah sesuatu yang susah, asalkan ada kemahiran menulis dan membaca sudah mencukupi.  Menetapkan minda untuk menjadikan menulis sebagai kerjaya yang menjadikan ianya sesuatu yang sukar.

Oleh yang demikian berikut adalah 3 sebab yang dapat saya senaraikan mengapa anda perlu menjadi penulis, fikirkan sebab-sebab yang disenaraikan dan cuba untuk menjadikan sebab tersebut sebagai matlamat anda menulis.

Sebab # 1 : Menjana Pendapatan.

Menjana pendapatan menjadi sebab utama bagi ramai penulis menulis buku, tidak terkecuali saya. Lihat sahaja saudara Azizi Ali yang telah menggemparkan industri penulisan buku dengan karya tulisan buku motivasi panduan kewangannya.

Sehingga sekarang, telah bermacam buku yang telah ditulis oleh beliau. Tidak hairanlah bahawa beliau ketika ini sedang mencetak wang dari empayar penerbitan buku hasil penulisan buku.

Sebab # 2 : Memberi dan berkongsi ilmu.

Biasanya menulis buku kepada pembaca wujud dari idea bagaimana mahu menterjemahkan sebuah panduan kedalam bentuk tulisan.

Harapan oleh banyak penulis agar buku yang di hasilkan menjadi sesuatu yang sangat bermanfaat kepada semua orang yang membacanya.

Menulis buku merupakan satu kaedah penyampaian ilmu yang sangat berkesan.

Buku teks merupakan contoh bagaimana ilmu itu dapat dimanfaatkan oleh pelajar sekolah.

Buku motivasi menjadi panduan kepada mereka yang perlukan motivasi tanpa berjumpa pakar kaunseling.

Sebab # 3 : Meluahkan pendangan dan perasaan.

Ada sesetengah penulis yang mahu meluahkan perasaannya dengan menulis, dengan harapan perasaannya itu dapat diluahkan dengan pembaca.

Oleh yang demikian jika anda mempunyai perasaan yang mahu diluahkan, maka bolehlah menulis buku untuk menterjemahkan perasaan.

Menulis novel merupakan contoh bagaimana perasaan anda dapat diluahkan melalui tulisan.

Terserah kepada anda untuk memilih bidang penulisan anda, apa yang lebih penting adalah anda perlu memulakan proses pembelajaran penulisan anda sekarang!

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

X

Forgot Password?

Join Us

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.