Mar 092009
 

Rahsia SEO.

Search Engine Optimization (SEO) adalah proses pembelajaran yang sangat-sangat diperlukan oleh seorang pemasar di internet. Pemasar internet berpendapat tanpa menyediakan isi kandungan dengan menggunakan kaedah SEO yang betul akan menyebabkan sesebuah website atau blog itu tepu tanpa pelawat.

Proses pembelajaran untuk menjadi seorang yang pakar SEO ini bukan lah suatu perkara yang mudah. Tidak ramai pemilik website yang mempunyai kemahiran ini.

Setakat apa yang saya tahu, penggunaan kaedah website atau blog yang berjaya menggunakan kaedah SEO ini adalah penggunaan kata kunci yang begitu kerap di tulis dalam tajuk dan isi kandungannya.

Maka tidak hairanlah jika anda meneliti website atau blog yang selalu mendapat posisi bawah 10 setiap kali carian dibuat menggunakan kata kunci yang di blend kan dengan isi kandungannya.

Kemudian kaedah SEO yang berjaya ini boleh dilakukan dengan bagaimana anda membina rangkaian dengan pemilik-pemilik website yang lain. Enjin carian meminati website yang berkait dengan website lain dimana terdapatnya URL masing-masing. Ini dikenali dengan istilah ‘Backlink’.

Website yang mempunyai jumlah backlink yang tinggi mempunyai peluang untuk isi kandungannya dipaparkan setiap kali carian di buat.

Pada asalnya pembinaan backlink ini boleh di buat dengan menghantar email kepada pemilik-pemilik website yang lain supaya membuat pertukaran link.

Namun kini dengan kewujudan BLOG kaedah-kaedah ini ditukar dengan penggunaan proses PING.
Proses ini di lihat lebih automatik. Walaupun begitu bagi saya penggunaan kaedah menulis email adalah lebih beradab dan secara tidak langsung dapat membina hubungan baik.

Perlu anda ingat bahawa penggunaan kaedah SEO yang berkesan mampu memberikan lebih pelawat kepada website atau BLOG anda.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

X

Forgot Password?

Join Us

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.